14. marts 2002 FM 2002/06

 

Almindelige bemærkninger

Forslaget indeholder ændringer i § 1, nr. 1 og 3 ajourføringer af lovteksten fra 1986. Ændringerne i § 27, stk. 1 foreslås på grund af at Foreningen af Næringsdrivende i Grønland, FANG, nu er nedlagt, og aktiviteterne er fortsat i Arbejdsgiverorganisationen for Handel, Service, Transport og IT i Grønland, HST’s og Grønlands Arbejdsgiverforening, GA’s regi, og på grund af at Kalaallit Niuerfiat, KNI, som samlet selskab nu er opdelt i forbindelse med privatisering af KNI Pisiffik.

Den foreslåede ændring i § 1, nr. 2, er en konsekvens af den foreslåede ændring i § 1, nr. 5.

De forslåede ændringer i § 1, nr. 4 og 5, skal ses på baggrund af den styrkelse af sekretariatsfunktionen hos Grønlands Forbrugerråd, der er sket efter oprettelse af et fællessekretariat for Forbrugerrådet og Konkurrencenævnet pr. 1. januar 2002.

Det har været intentionen, at styrkelsen af fællessekretariatet for både Forbrugerrådets og Konkurrencenævnets vedkommende skal medvirke til en større slagkraft fra de to lovbestemte organer, således at intentionerne bag konkurrenceloven og forbrugerlovgivningen i højere grad kan føres ud i livet.

Det er, da fællessekretariatet nu er styrket, naturligt at samle flest mulige af de administrative aktiviteter vedrørende forbrugerlovgivningen i dette fællessekretariat.

Den hidtidige konstruktion, hvorefter Forbrugerklageudvalgets sekretariatsfunktion ligger hos formanden for Forbrugerklageudvalget, er i sin tid etableret af praktiske årsager. Med oprettelsen af et styrket fællessekretariat for Forbrugerrådet og Konkurrencenævnet findes det naturligt også at lægge sekretariatsbetjeningen af Forbrugerklageudvalget i dette sekretariat.

Ved en frigørelse af formanden for Forbrugerklageudvalget fra det administrative arbejde i forbindelse med Forbrugerklageudvalgets sagsbehandling sker ingen ændringer i den saglige behandling af sagerne.

Da Forbrugerklageudvalgets formand udpeges af Landsstyret, sikres fortsat den nødvendige uafhængighed.

 

Administrative konsekvenser

Da det oprettede fællessekretariat ved oprettelsen er dimensioneret blandt andet til også at kunne fungere som sekretariat for Forbrugerklageudvalget, medfører lovforslaget ingen administrative konsekvenser.

 

Økonomiske konsekvenser

Bevilling til sekretariatsbetjening af Forbrugerklageudvalget, Forbrugerrådet og Konkurrence-nævnet er allerede tilvejebragt i forbindelse med vedtagelsen af Landstingsfinansloven for 2002. Der forventes derfor ingen økonomiske konsekvenser af lovforslagets vedtagelse.

Forslaget har været til høring i Grønlands Forbrugerråd og Økonomidirektoratet. Bemærkninger derfra er indarbejdet.

 

Bemærkninger til de enkelte bestemmelser

Til § 1.

Til nr. 1
"Handels- og Trafikdirektoratet" erstattes med "Landsstyret". Der er tale om en tilpasning af teksten, således at denne vil kunne være korrekt både i forhold til de stedfundne, men også fremtidige ressortændringer i Grønlands Hjemmestyre.

Til nr. 2
Ændringen er en konsekvens af den nedenfor under nr. 5 nævnte ændring og korrigerer henvisningen til det korrekte stykke.

Til nr. 3
Foreningen af Næringsdrivende i Grønland, FANG, er nu nedlagt og medlemmerne repræsenteret i henholdsvis Arbejdsgiverorganisationen for Handel, Service, Transporterhvervene og IT i Grønland, HST, og Grønlands Arbejdsgiverforening, GA. På denne baggrund foreslås, at det medlem, der tidligere udpegedes af FANG nu udpeges af HST. Grønlands Arbejdsgiverforening udpeger i forvejen selvstændigt et medlem af forbrugerklageudvalget.

Kalaallit Niuerfiat, KNI, er nu ved privatisering af KNI Pisiffik A/S delt i to selvstændige selskaber. Det foreslås, at det medlem, der tidligere skulle udpeges af Kalaallit Niuerfiat fremover udpeges af KNI Pisiffik A/S og KNI Pilersuisoq A/S i forening.

Ændringerne er udelukkende praktiske og bibeholder den nuværende fordeling mellem Grønlands Forbrugerråd og erhvervsinteresser, som hele tiden har været hensigten med medlemssammensætningen i Forbrugerklageudvalget.

Til nr. 4
Det foreslås, at den af Landsstyret udpegede formand for Forbrugerklageudvalget fritages for samtidig at varetage Forbrugerklageudvalgets sekretariatsfunktion. Ved den gennemførte styrkelse af Forbrugerrådets sekretariat er der taget højde for, at dette også ressourcemæssigt vil kunne klare betjeningen af Forbrugerklageudvalget.

Ved den foreslåede ændring fritages formanden således for dobbeltrollen som formand og sekretær under Forbrugerklageudvalgets møder.

Til nr. 5
Det foreslås, at det pålægges Forbrugerrådets sekretariat at varetage sekretariatsfunktionen også for Forbrugerklageudvalget. Hermed forankres Forbrugerklageudvalgets sekretariatsfunktion i Forbrugerrådets sekretariat.

 

Til § 2

Det foreslås, at landstingsloven træder i kraft den 1. juni 2002.